den andre leseopplæringen
Begrepsforståelse spiller en sentral rolle i utviklingen av både leseforståelse og avkodingsferdigheter. Ettersom ordforrådet har betydning for den grunnleggende avkodingen, er det viktig at elevene forstår de ordene de møter på i prosessen med å lære å lese. Forskning viser at et begrenset ordforråd i tidlig alder kan føre til leseforståelsesvansker senere.
Elever med dysleksi kan erfare at deres ordforråd ikke utvikler seg på linje med jevnaldrende, ofte på grunn av begrenset lesetrening og fordi den tekniske avkodingen krever så mye av elevens kapasitet under lesing. For elever med dysleksi kan et godt utviklet ordforråd derfor virke kompenserende
Eksempler på tiltak for å bedre begrepsforståelsen kan være:
- forklar ord og begreper som dukker opp i teksten eleven jobber med
- bruk definisjoner, synonymer, antonymer, og eksempler i kontekst for å forklare betydningen av et nytt ord.
- snakk med eleven om ordets opprinnelse og historie. Dette kan øke forståelsen og minnet om ordet
- fokuser på morfemene. Hvordan er ord bygget opp? (Prefiks, suffiks, sammensatte ord)
- snakk om bestemte ord i en tekst før elevene skal lese teksten
- jobb systematisk og strukturert med å utvikle begrepsforståelsen og vokabularet
- bruk varierte tekster
- fokuser både på ordets innhold og ordets form i arbeidet med begreper
Forskning viser viktigheten av å forbedre avkodingsferdighetene, særlig hos yngre elever, for å fremme leseforståelsen. Det er imidlertid ikke tilstrekkelig å kun fokusere på avkoding og staving for å oppnå god leseforståelse etter den innledende opplæringen. Det er også svært viktig å sikre at elever med dysleksi utvikler ferdigheter i å håndtere tekst. Disse elevene krever ofte mer eksplisitt opplæring i det jevnaldrende tilegner seg mer intuitivt, herunder lesestrategier.
Forslag til tiltak for å jobbe effektivt med leseforståelse:
- Få inn rutiner med å stille spørsmål ved teksten før, under og etter lesing. Dette inkluderer å gjøre forutsigelser av hva teksten handler om, basert på overskrift eller bilder før lesing.
- Øv på å oppsummere teksten eleven har lest. Dette kan gjøres muntlig eller skriftlig og hjelper til med å sikre forståelse.
- Sikre et aktivt og systematisk arbeid med vokabular/ordforråd. Hva er viktige ord i teksten? Fokuser på både ordets innhold og ordets form.
- Jobb aktivt med teksten. Hva var innholdet i avsnittet dere nettopp leste? Hvilke ord var vanskelige?
- Sikre opplæring i god bruk av lesestrategier. Hva kan hentes ut av overskrifter, bilder og bildetekst?
- Sikre god opplæring i ulike lesemåter og tilpasning av lesemåte (skumlese, nærlese, søkelese etc) til den aktuelle teksten og målet med lesingen
- gi tydelig lærerstøtte og modellering i alle deler av leseprosessen; førlesingsfasen, underveis i lesingen og i etterlesingsfasen.
- legg til rette for aktiv bruk av kompenserende hjelpemidler. For elever med avkodingsvansker kan det være avgjørende å få lytte til teksten fremfor å lese den. Du kan lese mer om bruk av kompenserende hjelpemidler her