hvorfor er tidlig intervensjon så viktig?

Nyere forskning, både i Norge og internasjonalt, viser en klar sammenheng mellom språkvansker i førskolealder og senere lese- og skrivevansker.

Det er bred enighet om at vi kan se risikomarkører for dysleksi allerede i barnehagen. Likevel vet vi at opp mot halvparten av de som får en dysleksidiagnose ikke får denne før de når ungdomsskole eller videregående. Oppmerksomhet rundt sammenhengen mellom tidlige språkferdigheter og senere lese- og skriveferdigheter kan bidra til en bedre overgang mellom barnehage og skole, og sikre at elever som trenger ekstra tilpasninger får dette så tidlig som mulig.

Forskning viser at 70% av de som har en språkvanske i barnehagen får senere lese-og skrivevansker. Vi ser også en klar sammenheng mellom vansker med lesing og skriving, og vansker med andre deler av språket, f eks språk- og ordforståelse.

Begrepsforståelsen hos et barn på 2,5 år kan predikere begrepsforståelsen barnet vil ha som 12-åring. Og språkkompetansen barnet viser ved skolestart indikerer språkkompetansen barnet vil ha ved 15 årsalderen

Videre vet vi at effekten av tiltak er aller best på de tidlige trinnene, og synker med så mye som 50% før eleven når 3.klasse.

Elever som strever med den tidlige lese- og skriveopplæringen trenger systematisk trening på disse ferdighetene. Flere undersøkelser har vist at arbeid med intensiv trening på fonembevissthet og bokstav-lyd forbindelse parallelt med veiledet og tilpasset leseopplæring, helst kort tid etter lesestart, gir best effekt (Duff, F. & Clarke, P. 2011; Lovett et al., 2017).

Tidlig, intensiv opplæring er derfor svært viktig